A bojlerek típusai és azoknak működése

A bojlerekről

Úgy gondolom sokunk számára nem ismeretlen a bojlerek működése, hiszen számos magyar háztartásban megtalálható eme fajtája a meleg víz előállításának. Természetesen nem csupán azért szeretik annyian a bojlereket, mert viszonylag praktikus megoldás, hanem azért is mert jóval költséghatékonyabb, mint a központi meleg vízrendszer. Bár természetesen a központi meleg vízellátásnak is számos fantasztikus előnye van. Gondolok már csak arra is, hogy nyilvánvalóan esztétikusabb a fürdőszobánk abban az esetben, ha nem foglal el viszonylag nagy területet egy bojler. Továbbá én személy szerint azért nem szerettem igazán a bojlereket, mert számos alkalommal elfogyott a meleg víz, addigra mire én fürdeni akartam. Viszont mindennek ellenére továbbra is úgy látom, hogy a bojler alapvetően az egyik leginkább praktikus megoldás a meleg víz elő állítása esetén.

 Maga a bojler szerkezet, mely, mint már az előbbiekben említettem elsősorban meleg víz előállításra, tárolására illetve melegen tartására használható készülék. Természetesen ennek a cikknek a kompetenciája nem engedi azt, hogy a háztartási bojlerek mellett foglalkozzunk a nagyobb terjedelmű gőzgépek, gőzkazánok „bojlereivel” de érdemes azzal tisztában lenni, hogy ezeket a nagy terjedelmű víztartályokat is hivatalosan bojlereknek nevezzük.

A háztartási bojlerekről

A háztartási bojlerek értelemszerűen azon bojler típusok, melyeknek a használatát kifejezetten lakásokba tervezték és természetesen ennek megfelelően alakították ki mind az elhelyezésüket, mind a méreteiket, mind a bennük levő kapacitásra való képességet. Ahhoz mérten, hogy milyen kapacitásokkal rendelkezik az adott bojler, ahhoz képest vesz fel egy meghatározott fűtő teljesítményt, illetve ehhez a mértékhez hozzátartozik még az is, hogy ahhoz mérten tud felvenni bizonyos térfogatú vizet, amilyen térfogattal rendelkezik. Éppen ezért ha például egy nagyobb család esetében érdemesebb egy viszonylag nagyobb térfogattal rendelkező bojlerre beruházni, ugyanis minél nagyobb a bojler térfogata annál több vizet tud felvenni és annál nagyobb mennyiségű meleg vizet tud előállítani.

A hagyományos háztartási bojlerek viszonylag széles skálájú és változatos tüzelő és fűtő anyagokat használnak fel. Az ilyen fűtő anyagok közé tartozik a propán, a földgáz, a fűtőolaj és nem utolsó sorban az elektromosság is. Illetve a legújabb bojlerek között már olyan változatok is vannak, melyek abszolút környezetbarát megoldásként napenergiával működnek.

Egy kis bojler történelem

A bojlerek működésének az alappillére egyértelműen az elektromos árammal történő vízmelegítés. Ez a forradalmi módszer az 1800-as évek végén teljesen megreformálta a meleg víz előállítást és igazán megkönnyebbítette ezt az alapvetően nehéz folyamatot. A bojler feltalálója egy angol tudós egészen pontosan Benjamin Waddy Maughan. Találmányában csöveken keresztül, melyeket gejzírnek nevezett el, vezette át a hideg vizet, a melegítését pedig úgy oldotta meg, hogy alulról gázégővel felforrósította így már a felmelegedett víz ömlött a fürdőkádba. Természetesen a kezdetleges körülményeknek köszönhetően még nem tudta megoldani a meleg víz tárolását, de a bojler működését abszolút ennek a forradalmi feltalálásnak a mentén találták ki a későbbiekben. Ugyanis Edwin Ruud norvég származású gépészmérnök pontosan Maughn feltalálásából inspirálódva alkotta meg az első igazi mai értelembe vett bojlert, mely már képes volt a víz melegítésén és a meleg víz előállításán felül a meleg víz megtartására is. Ő alapította meg a Ruud Manufacturing tartályokkal és tartály nélküli vízmelegítőkkel foglalkozó vállalatot mely 1800-as évek végétől másig is üzemel, immár több mint egy évszázada.

 Az új kor diadalma, avagy a napenergiával működő bojlerek

 Úgy gondolom a környezet barát megoldások egyre nagyobb teret nyernek a tulajdonképpen a technológia minden területén. Napjainkban terjedtek el a napenergiát felhasználó bojlerek is, melyek ténylegesen napenergiát használnak fel a víz felmelegítésére. A működésük pedig igazán nem bonyolult, ugyanis a lakások kívül elhelyezett napkollektorból gyűjti össze a szerkezet a napenergiát, melyet átirányít a bojlerre, mely ennek hatására képes a meleg víz előállításra.  Aki ezt az alternatívát válassza, annak van lehetősége speciálisan erre a célra kifejlesztett tartályt vásárolni, mely kifejtetten a napenergiával működő bojlerekre fókuszálnak, de emellett hagyományos típusú tartály is megfelelő lehet az adott célra, de úgy gondolom, hogy amennyiben ezt az opciót válasszák, feltétlen kérjék szakember segítségét a választást megelőzően.

Én személy szerint rendkívül szimpatizálok a napenergiával működő bojlerekkel és minél előbb szeretném saját magam megtapasztalni ennek a fantasztikus technológiának a működését.