A KATA adózásról és annak érdekességeiről

A KATA adózásról átfogóan

Alapvetően a legfontosabb információ a KATA-ról, hogy ez az az adózási forma mely a lehető legkedvezőbb azok számára, akik a kisebb fajta magán vállalkozással rendelkeznek, vagy más néven kis adózó polgárok. Kik a kis adózó polgárok? Merül fel, úgy gondolom teljesen jogosan a kérdés az olvasóban. A kis adózó polgárok azok az egyéni vállalkozók, akik kis vállalkozással rendelkeznek, vagyis ezalatt értem azt, hogy az éves összjövedelmük abszolúte nem haladja meg az évi 12.000.000 forintnyi bevételt. Amennyiben történetesen mégis meghaladná ezt a felső határt, akkor igazán nem jár jól a vállalkozó ugyanis a 12.000.000 feletti összegre 40%-os adót kell fizetnie, mely úgy gondolom a legkevésbé sem éri meg ezt az összeget.

Egyébként érdemes tudni, hogy már önmagában a 12.000.000 forint is egy emelt összeg volt, ugyanis pár éve még mindössze 8.000.000 forint volt a felső határa az éves bejövő jövedelemnek KATA vállalkozás esetén. Mára már ez a szám elérte a 12.000.000 forintos felső határt és legújabb információim szerint tárgyalások folynak arról, hogy a kormány még tovább és feljebb emeli az adott bevételi határt. Sajnálatos módon egyénként sok nagyvállalkozó visszaélt a kisvállalkozók kedvező adójával és magukat nagyvállalkozó létükre, kis vállalkozóként jelentették be. Ezeknek a visszaéléseknek a tekintetében, sajnálatos módon várhatóak szigorítások a közeljövőben. Egyébként azért hajtanak ennyire a nagyvállalkozók a kis adózó polgárok tételes adójára, mert a KATA havi szinten mindössze 50.000 forintot kér adónak, illetve ha valamilyen kedvezményre (például diák kedvezményre) vagyunk jogosultak, akkor ez az amúgy is nagyon kedvező összeg még jobban lecsökken és mindössze 25.000 forintot kell fizetnünk az államnak.

Kik választhatják a KATA adózási formát?

A KATA adózási formát tulajdonképpen bárki választhatja, aki kisvállalkozással rendelkezik, ami nem haladja meg az évi 12.000.000 forintos bevételt. Tulajdonképpen mindössze egy nyomtatvány kitöltésére van szükség, melyben kérvényezni szükséges azt, hogy ezentúl KATA adózást szeretne az illető vállalkozó igényelni, és a kérvény leadását követő mindössze egy hónapon belül már KATA vállalkozóként van nyilvántartva az adott vállalkozás, melyet bármikor vészhelyzet esetén díjmentesen felfüggeszthet, majd legkésőbb két éven belül vissza is léphet. Egyénként számomra pontosan ezért is nagyon szimpatikus a KATA adózás alternatívája, ugyanis példának okáért a jelenlegi járványügyi vészhelyzetben számos olyan vállalkozás került bajba, amely esetleg turizmusból ért és a vészhelyzet miatt szinte a csőd környékén táncolt. Éppen az ilyen esetekre találták ki a KATA felfüggesztésének a lehetőségét, mely ebben az esetben példának okáért sok KATA adózással rendelkező céget konkrétan a teljes csődtől mentett meg. Hiszen amikor látták, hogy a vállalkozásuk a jelen helyzetnek köszönhetően haldoklik, gyorsan felfüggesztették a KATA vállalkozásukat és természetesen ezzel egyetemben mindenfajta vállalkozó tevékenységet is azonnal felfüggesztettek, így megóvták vállalkozásukat attól, hogy nagyobb tragédia történjen annál, ami elkerülhető. Akit bővebben érdekelne a KATA adózás, az látogasson el a https://katasleszek.hu/ weboldalára és részletesen járjon utána ennek a kiváló alternatívának.

KATA adómentesség milyen esetben áll fent?

Ahogyan már az előbb is szóba került a KATA felfüggesztése úgy gondoltam érdekes lehet még megemlíteni azt a pár eshetőséget, ahol az az eset áll fent, hogy a kis adózó polgárnak nem kell adót fizetnie.

Az első ilyen eshetőség az egyik leginkább kézenfekvő opció ez olyan eshetőségekre vonatkozik, mint a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi illetve a gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban illetve támogatásban részesülő személy. Továbbá az önkéntesen bevonult katonai szolgálatot teljesítő katona. Illetve a már említett KATA szüneteltetése esetében és végül nem utolsó sorban azok az ügyvédek, szabadalmi ügyvivők, közjegyzők, akik a vállalkozói tevékenységüket szüneteltetik.

Ezekben a különleges esetekben mind mentesül az adott személy ezen kötelezettségei felől, és nem szükséges adóznia addig míg az adott helyzet fennáll.

Úgy gondolom, hogy a KATA adózási rendszer abszolút a legjobb választási lehetőség azon vállalkozók számára, akik esetleg kezdők vagy csak szimplán nem kívánnak nagyon vállalkozást indítani vagy a már meglévő saját vállalkozásukat kibővíteni. Ebben az esetben ténylegesen a legjobb választás a KATA adózási forma választása, hiszen amellett, hogy ténylegesen abszolút kedvező még számos olyan előnnyel is jár, amiről talán nem is tudunk és érdemes lenne felfedeznünk.