terhelésélettani vizsgálat1_3

Ilyen a terhelésélettani vizsgálat

A legjobb, amit egy sportoló tehet: a terhelésélettani vizsgálat fontossága

Egy sportoló számára különösen fontos az egészség és az egészséges életmód. Persze a legtöbb embernek ez egy általános önmegfigyelést és odafigyelést jelent az élet számos aspektusára. Ide tartozik az étkezés, a rendszeres testmozgás és a lelki egészség is, a stressz kerülése vagy levezetése. A sportolók esetében azonban egy kicsit más a helyzet, hiszen számukra az egészség és az attól függő teljesítőképesség létfontosságú a munka szempontjából. A terhelésélettani vizsgálat ebben lehet nagy segítségére az embernek.

Mi is pontosan a terhelésélettani vizsgálat?

A terhelésélettani vizsgálat tulajdonképpen a spiroergometriás terhelést takarja. Ha valakinek még így sem ismerős a megnevezés, akkor érdemes lehet egy kicsit jobban kifejtenem ezt a megnevezést. A sportolók folyamatosan megterhelik a szervezetüket, ahogy az egyre jobb eredményt próbálják elérni. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a sok munka mellett átfogó vizsgálatokat készítsenek, hogy folyamatosan monitorozzák az erőnlétüket és az egészségüket. A terhelésélettani vizsgálat a szív- és érrendszer állapotáról, a légzésfunkcióról és az izomanyagcseréről ad pontosabb képet a sportoló, az edző és az orvos számára is. Ezek talán életünk legfontosabb mozgatórugói, amelyek nem csak azt mutatják meg, hogy mennyire egészséges az ember, de a további edzéstervhez és életmód vezetéséhez is jó táptalajt szolgáltatnak a terhelésélettani vizsgálat alapján kapott eredmények.

terhelésélettani vizsgálat1_2

A terhelésélettani vizsgálat a gyakorlatban

A terhelésélettani vizsgálat többfajta különböző vizsgálatból épül fel, ezért akár egy egész napot is igénybe vehet a felmérés. Azonban az eredmények miatt nagyon is megéri elvégeztetni azt, így nem érdemes kihagyni. Az itt eltöltött idő tulajdonképpen befektetés a jobb teljesítménybe, és persze az egészség megőrzésében is fontos szerepet tölt be.

A vizsgálatok között megtalálható a kezdeti anamnézis átnézése, tehát a korábbi eredményeink alapján tudnak felállítani meglátásokat, így esetleg az ottani eredmények alapján figyelmesebbek lesznek bizonyos vizsgálatok során, vagy területre is kitérnek, mint azt anélkül tennék. Így minden vizsgálat, ami ezután következik, egy kicsit személyre szabottabb lesz. A vizsgálatok közé tartozik a nyugalmi EKG, a végnyomás ellenőrzése, a légzésfunkció mérése, de mindez csak a kezdet, ekkor fog csak következni maga a terhelésélettani vizsgálat, amely folyamatos EKG megfigyeléssel fog zajlani.

A terhelésélettani vizsgálat eredményeinek kiértékelése

A terhelésélettani vizsgálat kiértékelése nem egyetlen orvosra vagy szakemberre tartozik, hanem egy egész csapatot igényel, hogy minden szakterület megfelelő figyelmet tudjon kapni. A sportolók életében különösen fontos, hogy minden egyes értéküket az adott szakágnak megfelelő ember vegye szemügyre, mert csak ő tud olyan specifikus értékelést levonni a látottakból, ami egy megterhelő sportteljesítmény véghezviteléhez szükséges lehet. Egyszerre foghatjuk fel a terhelésélettani vizsgálatot szűrővizsgálatként és befektetésként is, mint egy teljesítménydiagnosztikát. Elkerülhetjük vele a komolyabb problémákat a sportolás során, láthatjuk a kialakuló kellemetlenségeket is esetleg. Nincs olyan sportoló, aki valamilyen okból nem érzi a testén a kemény sport hatását. Rég ismerjük a teniszkönyököt, a kézilabdások térdét, a táncosok ízületeinek sérültségét. Ahhoz, hogy ezeket kordában tudjuk tartani, monitorozásra és megfelelő kezelésre van szükség. Legtöbbször így is csak lassítani tudják a folyamatot, azonban sok extra évet kaphat az ember a pályán, hogyha odafigyel magára. A jövőnkbe fektetünk tehát, hogy azt választjuk, hogy rendszeresen részt veszünk az ilyen jellegű vizsgálatokon.

terhelésélettani vizsgálat1_1

A terhelésélettani vizsgálat előnye

Ahogy azt már korábban írtam, egy ilyen vizsgálat eredménye több szempontból is hasznos. Ad egy adott képet a sportoló állapotáról, így az egyes edzéstervek hatásosságát is lehet vele monitorozni, hogyha a megváltozott edzés után néhány hónappal újra elvégeztetjük a terhelésélettani vizsgálatot. Tudjuk, hogy bevált-e az új formához fűzött reményünk, vagy sem. Folyamatosan tudjuk így ellenőrizni a sportoló előmenetelét az erőnléte kapcsán, ami fontos információ lehet az edzőnek is, aki így meg tudja állapítani, hogy hogyan tovább. Ugyanakkor mindezt orvosi körülmények között ellenőrizzük, így ez azt jelenti, hogyha az edzés túl megerőltető volt és valamilyen probléma lépett fel annak során, akkor azt is láthatjuk a gépek által adott eredményeken. És persze a sportolók esetében sem ritka, hogy valamilyen krónikus betegségre hajlamosak, így ezek szűréséről is érdemes gondoskodni. A terhelésélettani vizsgálat mellett fontos a dietetikai tanácsadás is, az étkezés megreformálása nagyban elősegíthető a jobb erőnlétet és növelheti a teljesítményét is az adott sportolónak, így aki ezeket a teszteket nem végezteti el, igazán kimarad valamiből. Ha van az ember mögött egy profi és támogató egészségügyi csapat, akkor sokkal nagyobb az esély a győzelemre.