Kényelmesen a konyhából: cseresznye rendelés

Cseresznye rendelés? Tényleg?

A befőtt és a lekvár szezon kellős közepén járunk, amikor megannyi zamatos gyümölcs közül válogathatunk. Ezeket természetesen szeretjük a szezon után is élvezni, s erre nagyon sok módszert kitaláltak már nagyanyáink. De velük ellentétben sajnos nem mindig tudjuk a piacon kezdeni a napot, hogy beszerezzük a megfelelő gyümölcsöket. Szerencsére az ilyen esetekre találták ki a kereskedők a gyümölcs, cseresznye rendelés lehetőségét. Akár ebédszünetben, akár két etetés között, nincs más dolgunk, mint felkeresni a webáruházat, ahol minden szükséges elérhetőségre szert tehetünk és leadni a cseresznye rendelést. Azért cseresznye, mert most éppen ő van soron. Az eperlekvárok már érlelődnek a kamra polcain, s a cseresznye és a meggy most érik, hogy aztán őket is felsorakoztassuk télire. A nyár első gyümölcse a zamatos cseresznye frissen is igazi csemege, nagyszerű hozzávaló a süteményekhez, gyümölcslevesekhez, de első-osztályú vitaminforrás a hidegebb időkben is. Számos vitamin, mint az A, B1, B2, B6 és a C vitamin természetes forrása, jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat.  Ráadásul jó hatással van a fogak és a csontok fejlődésére is. Antocián és flavonoid tartalmával karöltve ezek a karotinoidok fájdalomcsillapító-, és gyulladásgátló hatással bírnak, de rendszeres fogyasztásával az ízületekre is jótékonyan hat. Összefoglalva, nagyon hasznos csemege szezonon kívül is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható termelőtől, frissen kapjuk kézhez. Már csak azért is, mert ebben az esetben pontosan tudni fogjuk, milyen utat járt be a gyümölcs, mielőtt az asztalunkra került. Nem mindegy, hogy a cseresznye rendelést követően megbízható forrásból származik, vagy ismeretlen helyről, közömbös viszonteladótól.

Miért szimpatikus lehetőség a cseresznye rendelés?

A cseresznye rendelés lehetőséget ad nekünk a minőségű gyümölcsfogyasztásra, ráadásul szinte biztos, hogy a szedés nem sokkal a szállítás előtt történt, tehát már az érett, zamatos gyümölcsöt kapjuk meg, és nem a szállítás alatt beérő változatot, amelyek rendszerint annyira savanyúak vagy íztelenek, hogy csak cukorral, mézzel fogyaszthatok. A kezelésükre használt szerekről pedig semmiféle információt nem tudunk szerezni. Nem úgy, mint a termelői cseresznye rendelés esetében, ahol személyesen felvehetjük a kapcsolatot a gazdasággal és bárminek utánakérdezhetünk.

Tapasztalataink a cseresznye rendelés kipróbálása után

Vidéki családként sok időt töltöttünk a nagyszülőknél, ahol a nyári programhoz hozzátartozott a közös gyümölcsszedés. Ennek már sok-sok éve, de még mindig azokat az ízeket keresem a gyümölcsvásárlások alatt, így sokszor csalódtam a nagy áruházak kínálatában. Nagyon sok helyi zöldséges is lekerült a listáról, mert ugyanazt a színvonalat tapasztaltuk. Végül eljutottunk arra a pontra, amikor már nem volt időnk a piacra menni és beszerezni a szükséges dolgokat. Ekkor ismerkedtünk meg az egyre népszerűbb házhozszállítással, ami azért is lett rögtön szimpatikus, mert elsőkézből és nem viszonteladók során át jutunk hozzá a szükséges élelmiszerekhez. A cseresznye rendelés volt a legújabb, amivel ismerkedtünk, és nem ért minket csalódás. A gyümölcs tényleg azt a nosztalgikus minőséget hozta, amelyre áhítoztunk. És ami kellemes csalódás volt, azaz ára. A szállítási költség egyáltalán nem volt mérvadó a végösszegnél. Teljesen korrekt. A gyümölcsök nem nyomódtak össze, nem sérültek meg az út során. Úgy kaptuk őket kézhez, ahogy az meg van írva. És eközben nem hagytuk el a konyhát. Mire megérkeztek a gyümölcsök, előkészíthettem mindent a befőzéshez. A fárasztó munkanapok után felüdülés volt ennyire kényelmesen elintézni a beszerzést, és a futárral is egyeztetni tudtunk az időponttal kapcsolatban, így volt otthon valaki, aki áttudta venni. Két kiló cseresznye mellett döntöttünk, de a kevesebbet is házhoz kaptuk volna. Mi úgy voltunk vele, hogy ez pont az a mennyiség, amit kényelmesen eltudunk tenni és a rokonoknak is jut egy-egy üveggel belőle. A kiszállítás díja a rendelési összeg függvényében változik, s bizonyos határ felett pedig ingyenes. Nagyobb tételben így természetesen megéri, de kisebb tétel esetében sem visszafogó erő.

Éljek a cseresznye rendelés lehetőségével?

Nagyon kényelmes és gyors. Az egyetlen hátránya a rendelésnek az, hogy csak a kiszállításkor vehetjük szemügyre a gyümölcs minőségét, tehát nem látjuk elsőkézből. Ugyanakkor mivel tudatos és körültekintő termelőtől vásárolunk, nyugodt szívvel megelőlegezhetjük ezt a bizalmat. A termékfotók is reálisak, az édes lédús gyümölcs pedig garantált. Biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy éltünk ezzel a lehetőséggel és házhoz rendeltük a gyümölcsöt. Rengeteg időt spóroltunk meg azzal, hogy nem magunk mentünk ki a piacra, s így nem kellett hajnalban felkelnünk hétvégén, s mégis ugyanolyan jó ízű cseresznyére tettünk szert.