Szemcsepp, avagy miért fontos a szemcsepp használata

Szemcsepp, avagy miért használjunk szemcseppet?

Alapvetően nekem sajnálatos módon valamilyen okból kifolyólag elképesztően száraz a szemem és abszolút hamar kiszárad és komoly problémákat tud okozni, viszket, és hasonló kellemetlenségeket okoz. Miután ez elképesztően zavaró tud lenni napközben így kénytelen vagyok folyamatos jelleggel használni mindenféle szemcseppet ezzel is megelőzve azt, hogy bármiféle kellemetlenség érjen a nap folyamán.

Így tulajdonképpen állandó jelleggel megtalálható a táskámban legalább egy szemcsepp az egyéb mindennapos kozmetikumok között, hiszen sosem tudhatom mikor szárad ki a szemem és okoz komoly kellemetlenségeket a szemszárazság. Szerencse, hogy pontosan erre az eshetőségre találták ki a szemcseppet, mely igencsak hamar képes orvosolni az adott problémát. Kiváltképpen komoly problémák adódnak azokon a napokon, amikor egész nap a számítógép előtt ülök és dolgozom, úgyhogy teljesen ki szárad a szemem az adott napokon így feltétlen szükséges a szemcsepp használata. Természetesen hosszabb túlórázott napok után még az is igencsak gyakran előfordul, hogy a szem olyan mértékben elfárad, hogy szárazzá válik, esetleg bevérzik és vágyik némi hűsítésre, nyugtatásra. Ilyen esetben ajánlatos a szemcsepp mihamarabbi használata. Az alábbiakban röviden írnék a szemcsepp jótékony hatásairól és típusairól.

Mire való a szemcsepp?

Az orvosilag előírt szemcsepp használatát akkor érdemes igénybe vennünk, mikor elsősorban igencsak komoly szemszárazság gyötör minket. Ezt a fajta szemcseppet az orvosok már valami súlyosabb panaszra szokták gyógyírként felírni, hiszen ezek a típusú szemcseppek esetleg a tüneti kezelésben, gyulladáscsökkentésben nyújtanak segítséget. Illetve olyan jellegű esetekben javasolt a használatuk, mikor valamilyen szembetegséggel, szemsebbel, netán allergiás panaszokkal küszködünk komolyabb szinten, így ezeknek a kezelésére kiválóan alkalmas az adott szemcsepp, de egyébként sima szemszárazságra lehet vény nélküli szemcseppet is venni, mely a nem komoly tünetekre lett kifejlesztve. Értelemszerűen  az ilyen komolyabb jellegű szemcseppeket, csak jókedvünkben nem kérhetjük ki a patikában, ezeket csak vény ellenében kapjuk. De amennyiben alapvetően a diagnosztizálásért, illetve a rutin ellenőrzésekért eleve orvoshoz járultunk, úgyhogy az orvosi recept előállítása ilyen esetekben nyilván nem nyújt nehézséget.

 Illetve elképzelhető még egy komolyabb eset, mely során rendszeres jelleggel szorulunk műkönny vásárlására ez pedig a harmadik kategória, amely kontaktlencsések tábora, akik gyakran alkalmaznak akár műkönnyet, akár más jellegű cseppeket is. Természetesen van külön nem szemcseppnek minősülő folyadék a kontaktlencse ápoláshoz is, de alapvetően itt arról van szó, hogy a lencse fizikálisan elégé szárítja a szemet, így tulajdonképpen elengedhetetlen a folyamatos műkönny vagy más néven szemcsepp folyamatos használata. Általában azonos készítményeket javallanak nekik, mint szimpla szemszárazság esetén, de természetesen vannak speciális kissé magasabb árú termékek is, melyek kifejezetten arra vannak kitalálva, hogy a kontaktlencsések használják őket állandó jelleggel. Mivel sok esetben igencsak nagymértékű szemszárazságot tud okozni a kontaktlencse rendszeres viselése. De egyébként szakemberek azt javasolják, hogy mindenképpen használjunk kontaktlencse viselése esetén szemcseppet, hiszen amennyiben nem tesszük, teljesen ki tud száradni a szemünk, így teljesen mindegy, hogy érezzük ezt az a szemszárazságot vagy sem elsősorban az a fontos, hogy rendszeres jelleggel használjuk ezeket a szemcseppeket annak érdekében, hogy minél tovább tudjunk kontaktlencsét viselni és esetleg ne okozzon komoly gyulladást az adott lencse viselése.

A szemcsepp helyes használata

A közönséges műkönnynél is fontos akárcsak a vényköteleseknél, hogy rendszeresen, illetve az orvos utasításainak megfelelően használjuk őket, hiszen nem a panasz jelentkezésekor kell csak alkalmazni, ha helyesen szedjük, eleve nem, vagy csökkent mértékben jelentkezik a panasz így ezzel megelőztük a problémát, mely valljuk be jobb opció, mint már utólag kezelni. Kiemelten fontos ez fertőző szembetegségek esetén, de alapvetően sem higiénikus, ha a szemcsepp vége beleér, a szemünkbe ezért erre feltétlen ügyeljünk. Az előzőleg emlegetett fertőzésveszély miatt fontos az is, hogy mossuk meg a kezünket, mielőtt nekilátunk, így ügyelve a higiénikus használatára és elkerülve azt, hogy bármiféle gyulladás jelentkezzen a szemünkbe.